Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Suplimentele de vitamina C pot avea un efect secundar teribil

O cercetare noua realizata de Institutul Karolinska din Suedia afirma ca persoanele care utilizeaza in mod regulat suplimente de vitamina C prezinta un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.

In mod concret, conform rezultatelor studiului, cei care iau suplimente de vitamina C (1000 mg/pastila) se confrunta cu o probabilitate de 2 ori mai ridicata sa faca pietre la rinichi in comparatie cu aceia care nu folosesc astfel de suplimente. Riscul creste pe masura ce cantitatea de suplimente cu vitamina C este mai ridicata. Oamenii de stiinta atrag atentia totusi ca administrarea regulata de multivitamine nu se coreleaza cu un risc crescut de calculi renali (pietre la rinichi). Acestia sunt de parere ca atat doza, cat si combinatia de nutrienti cu care vitamina C este ingerata sunt importante. Din acest motiv, cercetatorii au stabilit ca nu exista risc crescut de a face pietre la rinichi in situatia unei diete normale, cu aport de vitamina C din legume si fructe. Studiile s-au bazat pe date colectate de la un numar mare de persoane, care au fost tinute sub observatie in medie 11 ani. “Avand in vedere faptul ca nu se cunosc pe deplin avantajele consumului unor mari doze de vitamina C sub forma de suplimente alimentare, cel mai intelept lucru ar fi sa nu se consume prea multe, mai ales daca persoana respectiva a avut inainte pietre la rinichi”, afirma seful de cercetari Agneta Akesson, profesor asociat la Institutul Karolinska.

Cu toate acestea, importanta vitaminei C pentru organismul uman este in acest moment bine inteleasa. Printre rolurile pe care le are, vitamina C constituie si unul dintre cei mai puternici antioxidanti, stimuland imunitatea si intarziind procesele degenerative.