Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Studiu: Mancarea de tip fast-food, fructele si astmul sever

Potrivit unui studiu mentionat de afp.com, copiii si adolescentii care consuma mancare de tip fast-food de minimum 3 ori pe saptamana risca mai mult sa sufere de astm sever, rinita alergica si eczeme.

Cercetarea, initiata in 1991, a luat in calcul date provenite de la 319.000 de adolescenti de 13-14 ani si de la 181.000 de copii de 6-7 ani. In studiu au fost cuprinse aproximativ 100 de tari. Oamenii de stiinta condusi de profesorul Innes Asher de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelanda) au intervievat adolescentii si parintii copiilor in legatura cu regimul alimentar si gravitatea simptomelor respiratorii observate in ultimele 12 luni. Acestia au stabilit ca mancarea fast-food a fost unicul tip de hrana “asociat” cu agravarea simptomelor in ambele grupuri de copii, independent de tara, nivel social ori sex. Trei sau mai multe mese pe saptamana cu hrana de tip fast-food ar creste riscul de astm sever cu 39% la adolescenti si cu 27% la copiii de 6-7 ani, precum si pe cel de a avea o rinita alergica sau o eczema grava, conform rezultatelor studiului. Pe de alta parte, consumul de fructe de cel putin trei ori pe saptamana pare sa aiba un efect protector, cu scaderea gravitatii simptomelor cu 11% la adolescenti si cu 14% la copii. Cercetatorii precizeaza ca nu este vorba despre o legatura dovedita tip cauza-efect, ci despre o “asociere” statistica ce va face obiectul unor studii suplimentare. “Daca aceasta asociere s-ar dovedi, ar avea o insemnatate majora in privinta sanatatii publice, in contextul in care consumul de mancare de tip fast-food continua sa creasca la nivel global”, incheie autorii studiului.