Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Spune-mi cat gatesti, ca sa-ti spun cat traiesti!

Alaturi de factorii consacrati despre care stim ca prelungesc speranta de viata (exercitiile fizice, consumul de fructe si legume bogate in antioxidanti etc.), ar trebui sa adaugam pe lista un nou element: gatitul. (...)

Alaturi de factorii consacrati despre care stim ca prelungesc speranta de viata (exercitiile fizice, consumul de fructe si legume bogate in antioxidanti etc.), ar trebui sa adaugam pe lista un nou element: gatitul. Conform unui studiu al cercetatorilor australieni si taiwanezi, speranta de viata este legata direct proportional de obiceiul de a gati. Concret, cu cat gatesti mai des, cu atat vei trai mai mult, afirma oamenii de stiinta. Studiul, desfasurat pe un interval de 10 ani si incheiat recent, a luat in considerare si alte elemente, precum dieta, fumatul, obiceiurile care tin de cumparaturi si de transportul de zi cu zi etc.

"Este clar ca gatitul este un obicei sanatos. Isi merita locul in educatia pe termen lung, in politicile privind sanatatea publica sau in urbanism", a afirmat profesorul Mark Wahlqvist.

Cercetarea a constat in intervievarea unui numar de peste 1.800 de persoane trecute de 65 de ani. La 10 ani de la inceputul studiului, participantii ramasi in viata au raspuns la acelasi set de intrebari. Alti factori care cresc speranta de viata sunt, conform celor care au realizat studiul, utilizarea transportului public si lipsa fumatului.

Oamenii de stiinta au tinut cont, in interpretarea rezultatelor, inclusiv de faptul ca femeile traiesc, in medie, mai mult decat barbatii si ca, din considerente care tin de traditie, acestea gatesc - in general - mai mult.