Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Scortisoara protejeaza creierul de Alzheimer?

Doua substante din scortisoara, care ii confera acesteia gustul dulce specific, ar putea sa ofere creierului o anumita protectie contra bolii Alzheimer, conform unui studiu publicat recent in Journal of Alzheimer's Disease.

Oamenii de stiinta de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit ca 2 substante din cunoscutul condiment, aldehida cinamica si epicatechin, pot opri procesul de formare la nivelul creierului a placilor de proteina tau, placi care declanseaza aceasta maladie neurodegenerative.

Proteinele tau formeaza acumulari si depozite odata cu inaintarea in varsta, iar pacientii cu Alzheimer prezinta mai multe astfel de depozite in comparatie cu persoanele sanatoase. Cercetatorii au descoperit, in teste de laborator, ca aldehida cinamica previne aceste acumulari de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.

"Luati ca exemplu arsurile solare, o forma a stresului oxidativ", a afirmat coordonatorul studiului Roshni Graves. "Daca porti o palarie, poti sa iti protejezi fata si capul de oxidare. Intr-un anumit sens, aldehida cinamica este un fel de sapca", a mai declarat Roshni Graves.

Cu toate acestea, cercetatorii americani considera ca mai este "mult drum de parcurs inainte de a sti cu certitudine ca aceasta metoda va functiona si pe oameni". De aceea, autorii studiului nu recomanda oamenilor sa incerce sa consume cantitati mari de scortisoara, dincolo de cantitatile obisnuite din alimente, in scopul evitarii maladiei Alzheimer.

Scortisoara ar putea sa aiba si alte efecte benefice in afara celor asupra sanatatii creierului - alte studii au indicat faptul ca aceasta substanta poate sa reduca glicemia persoanelor cu diabet de tipul 2, atunci cand este administrata ca supliment pe langa tratamentul standard, arata oamenii de stiinta de la Mayo Clinic.