Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Rețete de burger de casă (pui, vită, porc sau vegetarian): ingrediente și mod de preparare

În cazul în care nu ai mai făcut un burger de casă până acum, acesta este momentul perfect pentru a-ți pune la încercare talentele. În cele ce urmează, îți oferim câteva rețete de burgeri de casă și sfaturi pentru a realiza preparatul perfect.

Hamburgerul a apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea, iar hamburgerul modern este un produs al nevoilor culinare ale unei societăți în schimbare rapidă, datorită industrializării și apariției clasei muncitoare și a clasei de mijloc, cu cererea rezultată pentru alimente produse în masă, la prețuri accesibile, care ar putea fi consumate în afara casei.

 

Există o oarecare controversă cu privire la originea hamburgerului, deoarece cele două ingrediente de bază ale sale, pâinea și carnea de vită, au fost preparate și consumate separat de mulți ani în țări diferite înainte de combinarea lor. La scurt timp după crearea sa, hamburgerul a inclus rapid toate garniturile sale caracteristice în prezent, inclusiv ceapa, salata verde și murăturile feliate. Dovezi considerabile sugerează că fie Statele Unite, fie Germania (orașul Hamburg) au fost prima țară în care două felii de pâine și o friptură de vită măcinată au fost combinate într-un „sandviș cu hamburger” și vândute. 

Dacă îți doreșți să te bucuri de gustul autentic al unui burger, însă vrei să ai un control deplin asupra ingredientelor folosite pentru prepararea acestuia, poate că ar trebui să încerci să-l prepari tu însuți.

Atunci când prepari un burger, asigură-te că acesta conține cea mai proaspătă carne, că este suficient de fraged și suculent încât să fie exact pe gustul tău și că nu conține alte adaosuri alimentare, astfel încât să te bucuri de un preparat delicios, preparat exact așa cum îți place ție.

Cele mai importante lucruri de știut pentru prepararea unui burger delicios: 

  • Pregătește chiflele și toppingurile mai întâi, apoi chiftele; 

  • Folosește carne de vită măcinată tocată (80 macră/20 grăsime) – nu contează dacă e tocată acasă, de tine, sau dacă e cumpărată, important este procentul de grăsime - 20% grăsime fiind ideal;

  • Ai grijă cât de mult amesteci carnea - este important să nu fie supusă unei presiuni mecanice prea mari;

  • Modelează chiftelele cu doi centimetri mai late decât chifla, deoarece se micșorează pe grătar;

  • Creează o adâncitură în centrul chiflei pentru ca bucata de carne să aibă loc să se umfle;

  • Asezonează chiftelele cu sare și piper chiar înainte de a fi gătite. Sarea modifică structura proteinelor, le face mai flexibile. Nu asezona cu sare carnea de vită înainte de a o modela în chifteluțe;

  • Pe grătar, lasă chiftelele să se rumenească și prăjeste-le bine (3-5 min) înainte de a le întoarce;

  • Nu apăsa burgerul.

 

Cele mai bune toppinguri sunt cele care vor adăuga textură, culoare și aromă atrăgătoare:

  • brânză feliată (cheddar mediu, feliat gros);

  • felii de murături;

  • fire de mărar;

  • ceapă roșie proaspătă (sau ceapă caramelizată);

  • roșii, salată verde cu frunze sau iceberg;

  • avocado;

  • bacon + ananas + sosul BBQ; 

  • jalapenos.

Cum prepari chifla perfectă pentru burger

Cele mai bune chifle pentru burger sunt:

  • Chiflele cu cartofi;

  • Chifle în stil pub (moale, înaltă, stil restaurant);

  • Chifle clasice cu semințe de susan (necostisitoare și clasice);

  • Chifle Brioche (cu aromă mai dulce);

  • Chifle de covrigi (mai dense, dar cel mai puțin probabil să devină moale).

Cum să asamblezi burgeri

Pentru chiflele clasice cu semințe de susan ai nevoie de:

  • 500 g făină albă de grâu

  • 50 g de unt

  • 100 ml de apă

  • 210 ml de lapte UHT 3.5% grăsime

  • 4 g de drojdie

  • 2 linguri de zahăr

  • 0.5 linguriță sare

  • 1 ou pentru uns

  • semințe de susan

 

  • Pentru aluat amestecă untul, laptele și apa și pune pe foc până se topește untul, dar nu-l lasă să fiarbă. 

  • Ia de pe foc și lăsa să se răcească. 

  • Între timp amestecă 300 g făină cu drojdia și zahărul.

  • Adăuga lichidul ușor răcit și omogenizează-l bine, după care adaugi și oul întreg.

  • La final adaugă și restul de făină amestecată cu sare și frământă un aluat fin și lejer pe care nu îl lași la dospit, ci îl prelucrezi imediat.

  • Porționează aluatul cu ajutorul unei raclete sau a unui cuțit, în 8 părți egale (atenție, nu rupe aluatul cu mâna, pentru că el nu va mai crește uniform). 

  • Ia fiecare parte și rotunjește-o, adunând marginile bilelor de aluat, trăgându-le dedesubt. 

  • La final, pune bilele de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsă-le la dospit, acoperite cu folie alimentară, timp de 45 minute. 

  • Unge chiflele crescute cu gălbenuș de ou și apoi presară mix de semințe. 

  • Bagă la cuptor, la 200°C, timp de 10-15 minute sau până se rumenesc frumos. Lasă-le la răcit în tavă.

 

Există opinii diferite despre cum să construiești un burger mai bun, dar iată cum își asamblează profesioniștii burgerii (stil restaurant):

 

  • Aplică o cantitate generoasă de sos în ambele chifle.

  • Pune murăturile, salata verde, roșiile și ceapa roșie pe chifla de jos

  • Peste legume se pune chifteluța de burger cu brânză și se acoperă cu chifla de deasupra

 

Instrumente de bucătărie necesare în prepararea burgerului

Pentru a pregăti burgeri la tine acasă, nu uita că ai nevoie de “echipament” de elită. În primul rând, pentru a toca foarte bine carnea, ai nevoie fie de o mașină electrică de tocat carne, fie de un robot de bucătărie. 

Poți consulta AICI categoria noastră de mașini de tocat pentru a vedea ce se potrivește stilului tău de a găti

Dacă vremea nu ține cu tine și nu ai absolut nicio șansă să aprinzi grătarul, blindează-te cu o tigaie grill care poate fi folosită pe orice fel de plită

Te încurajăm să arunci un ochi și în categoria de ustensile de bucătărie - disponibilă AICI- un pofticios profesionist găsește mereu ceva de adăugat la colecția să gastronomică. 

 

Rețetă pentru burger de vită

Ingrediente

  • 500 g carne tocată de vită;

  • 2 linguri de ketchup;

  • 2 linguri de maioneză;

  • 2 castraveți murați tăiați felii;

  • 1 ceapă tăiată felii;

  • 1 lingură de muștar;

  • 2 linguri de ulei;

  • 3 frunze de salată verde;

  • 4 chifle;

  • 1 lingură de ierburi aromatice;

  • sare;

  • piper

Mod de preparare

Condimentează carnea cu sare și piper și cu ierburile aromatice. 

  • Amestecă întregul conținut și împarte compoziția în patru părți egale. 

  • Modelează burgerii și apoi așează-i pe o farfurie. 

  • Pune-i în frigider și începe să pregătești chiflele.

  • Taie chiflele în jumătate și unge-le pe fiecare parte cu ulei. 

  • Pune chiflele la rumenit într-o tigaie grill pentru 4 minute. Dacă nu ai o tigaie grill, poți folosi și una normală. 

Pune jumătățile de chiflă pe o farfurie și scoate burgerii din frigider. 

  • Pentru a-i prăji, vei avea nevoie de aceeași tigaie gril, pe care va trebui să o ungi cu puțin ulei înainte. 

  • Pune burgerii în tigaie și lasă-i să se prăjească pentru 4 minute pe fiecare parte. Este important să nu întorci burgerii de mai multe ori, pentru că doar așa vor rămâne suculenți.

Timp de preparare: 1h si 30’

 

Rețetă pentru burger de pui sau de curcan

Ingrediente

  • 700 de grame de carne de curcan sau pui provenind de la spate, piept și picioare (de preferat în amestec, nu doar piept)

  • 1 ceapă roșie medie (100 de grame)

  • 3 căței de usturoi

  • 60 de ml. de supă de pui

  • 2 linguri de sos worcester

  • 3-4 rămurele de pătrunjel verde

  • 2 crenguțe de rozmarin

  • 2-3 rămurele de cimbru proaspăt

  • 8-10 frunze de salvie

  • 1 linguriță de sare

  • 1 linguriță de piper

  • 1/2 linguriță de nucșoară proaspăt răzuită

  • 2 linguri de ulei

  • în plus: ulei pentru modelat burgeri la final

  • pentru servit: chifle (1/porție), muștar (preferabil de Dijon), ketchup, felii de roșii, ceapă roșie feliată, frunze de salată verde, felii de cașcaval (opțional)

Mod de preparare

  • Toacă carnea, ceapa roșie, zdrobește usturoiul. Încinge uleiul în tigaie, adaugă ceapa și usturoiul și călește-le la foc mic până când ceapa devine translucidă, apoi lasă deoparte să se răcorească. 

  • Verdețurile (de la rozmarin doar frunzele, la fel și de la cimbru, fără crenguțele lemnoase) se toacă fin

  • Se pune într-un castron carnea tocată, se adaugă ceapa și usturoiul călite, sarea, piperul, sosul worcester, nucșoară răzuită apoi și verdețurile tocate

  • Se frământă bine (sau se malaxează la robot) toate ingredientele, adăugând puțin câte puțin din supa de pui rece. 

În final, trebuie să se obțină o compoziție bine legată, care se pune într-o farfurie, se infoliază cu film alimentar și se pune la rece pentru cel puțin 4 ore, acest timp de așteptare fiind, de fapt, ceea ce durează cel mai mult la această rețetă. Burgerii de curcan se pun pe grătarul foarte bine încins (sau într-o tigaie cu pereți groși, încinsă bine) și se frig câte 4-5 minute pe fiecare parte. Se montează cât sunt fierbinți, astfel: se taie chiflele pe jumătate, opțional se și prăjesc puțin pe grătar, partea de la bază se unge cu muștar, se adaugă 1-2 frunze de salată verde, burgerul gătit, felii de roșie și de ceapă după gust, ketchup și se acoperă cu a doua jumătate de chiflă.

Timp de preparare: 01:30min

 

Rețetă pentru burger de vită cu oaie

Ingrediente

  • 250 g de carne tocată de vită;

  • 250 g de carne tocată de oaie;

  • 4 foi de salată verde;

  • 2 linguri de ketchup;

  • 2 linguri de maioneză;

  • 1 lingură de cimbru;

  • 2 roșii tăiate felii;

  • 2 castraveți murați tăiați felii;

  • sare;

  • piper;

  • ierburi aromatice (după preferințe).

Mod de preparare

Pune carnea de vită și pe cea de oaie în castron, după care frământă bine. 

După ce carnea s-a omogenizat, pune sarea, piperul, ierburile aromatice și cimbrul și frământă încă o dată compoziția, până când condimentele intră bine în carne. Împarte carnea în patru părți egale și pune-o la prăjit într-o tigaie bine încinsă.

 Dacă vrei niște burgeri aromați și zemoși, aceștia nu trebuie lăsați mai mult de 4 minute pe fiecare parte. 

Ia burgerii din tigaie și pune-i pe o farfurie. Pregătește chiflele și așază burgerii peste ele. Pune restul ingredientelor în burger după bunul plac.

 

Timp de preparare: 1h:30 min

Rețetă de burger cu halloumi

Ingrediente

  • 4 felii groase de halloumi;

  • 4 chifle;

  • 1 avocado;

  • 2 roșii;

  • 4 felii de salată;

  • 1 ceapă;

  • 2 căței de usturoi;

  • condimente la alegere;

  • 2 linguri de muștar;

  • 1 lingură de unt.

Mod de preparare

Pentru început, pune feliile de halloumi într-o tigaie încinsă bine și lasă-le să se rumeneasca pe ambele părți. Adaugă untul în tigaie, iar după ce se topește, pune și roșiile, care trebuie călite sau puse la cuptor.

În continuare, va trebui să prepari sosul. Adaugă avocado, mirodenii, ceapă tăiată felii, sarea, piperul, usturoiul, apoi amestecă bine, până când obții o compoziție omogenă. 

Taie chiflele în jumătăți, iar după ce le rumenești, unge-le pe o parte cu sosul de avocado. Pune bucata de halloumi peste una dintre jumătăți, apoi adaugă roșiile și salata. Unge cealaltă jumătate de chiflă cu muștar, iar apoi pune-o peste burger.

Timp de preparare: 1 h

 

Burger de pește cu somon sau ton

Ingrediente

  • 500 g de file de somon/ton;

  • 1 ceapă tocată;

  • 1 linguriță de muștar;

  • 2 linguri de unt;

  • 2 foi de salată verde;

  • 2 chifle;

  • 1 iaurt mic;

  • 1 felie de pâine înmuiată în lapte.

Mod de preparare

Pentru început, va trebui să pui somonul într-un blender, alături de muștar, usturoi, pâine și ceapă și să le mixezi, însă ai grijă să nu se transforme în pastă. Scoate compoziția din robot și formează doi burgeri din aceasta. Mulțumită pâinii, textura sa va fi suficient de legată încât să permită acest lucru. După ce ai reușit să formezi burgerii, pune-i într-o tigaie încinsă bine și prăjește-i 3-4 minute pe fiecare parte. În continuare, va trebui să rumenești chiflele într-o tigaie în care ai adăugat deja unt. Lasă-le până când devin aurii, apoi unge-le cu iaurt pe ambele părți. Montează burgerii conform preferințelor tale.

Timp de preparare: 1h

 

Burger vegetarian

Ingrediente

  • 1 conservă de năut;

  • 2 linguri de ulei;

  • 1 ceapă mică;

  • câteva frunze de pătrunjel;

  • 1 sfert de linguriță de sos iute;

  • 3 linguri de pesmet;

  • 4 foi de salată;

  • 2 roșii tăiate felii;

  • 2 castraveți proaspeți, tăiați felii;

  • 4 chifle.

Mod de preparare

Pentru început, va trebui să scurgi năutul și să îl introduci în robotul de bucătărie. După ce se omogenizează, pune-l într-un castron și adaugă ceapa și pătrunjelul tocate mărunt, usturoiul pisat, pesmetul, sarea, piperul și sosul iute. Frământă bine compoziția cu mâna, până când capătă o textură omogenă, apoi modeleaz-o în formă de burger. Pune burgerii obținuți la prăjit într-o tigaie încinsă bine și rumenește-i. Taie chiflele în jumătate și adaugă chifteluța, peste care vei pune salată, felii de roșii și de castraveți. 

Timp de preparare: 1h

 

Rețeta pentru cheeseburger

Ingrediente

  • 500 g de carne de vită;

  • 1 ou bătut;

  • jumătate de ceapă tocată;

  • 1 linguriță de muștar;

  • 1 linguriță de ketchup;

  • 1 castravete murat tăiat felii;

  • 1 linguriță de sos (preferabil Worcester);

  • 2-3 lingurițe de pesmet;

  • 1 cățel de usturoi pastă;

  • sare;

  • piper;

  • 4 foi de salată;

  • 4 chifle;

  • 4 felii de cașcaval Cheddar.

Mod de preparare

Pune carnea într-un castron și adaugă toate ingredientele, mai puțin cașcavalul, ketchupul, salata și sosul, apoi frământă compoziția cu mâna, până când se omogenizează. Împarte carnea în patru bucăți și modelează-le pentru a forma burgerii. Încinge bine o tigaie și adaugă chifteluțele. Lasă-le la prăjit pentru 4 minute pe fiecare parte, iar apoi scoate carnea pe o farfurie.

Pentru asamblarea burgerului, taie chiflele în jumătate și unge-le pe fiecare parte cu sos și cu ketchup. Peste chiflă adaugă chifteaua, felia de brânză și salata, apoi unește cele două jumătăți ale cheeseburgerului.

Timp de preparare: 1h:30 min