Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Obiceiuri nesanatoase pentru copilul tau. Ce consecinte au ele

Acest top, alcatuit de o echipa de medici pediatri britanici, este cum nu se poate mai relevant si pentru situatia din Romania. Parintii stiu, in general, ca obiceiurile care alcatuiesc aceasta lista neagra sunt daunatoare, insa - din pacate - subestimeaza mult potentialul lor nociv. Ei cedeaza, de cele mai multe ori, “santajului sentimental” al celor mici (sunteti, probabil, familiarizati cu argumente de genul “Dar ceilalti au voie!”).

5) Ghiozdanul prea greu. Ei bine, da: aceasta este, inca, o problema grava si la britanici. Nu este cazul sa luam in gluma acest element, intrucat poate afecta cresterea copilului si proportionarea armonioasa a corpului sau. Ghiozdanul ar trebui sa aiba, conform medicilor, cel mult 8-10% din masa corporala a copilului purtator.

4) Desenele animate violente. Acestea predispun la aparitia comportamentelor deviante si la dezvoltarea unui limbaj necorespunzator. La inceput parintii abordeaza efectele cu umor, pentru a-si da seama de gravitatea lor atunci cand situatia este deja gri.

3) Sucurile acidulate. Aceste produse ar trebui, apreciaza medicii, sa lipseasca din dieta copilului pana la varsta de 12 ani cel putin. Efectele principale ale acestor sucuri sunt franarea dezvoltarii scheletului, hiperactivitatea si nervozitatea. In plus, riscul de a dezvolta (inca din copilarie sau mai tarziu) diverse forme de cancer creste.

2) Servirea mesei la fast-food-uri. La fel ca si in cazul sucurilor acidulate, parintii ar trebui sa isi deprinda copiii a-si forma obiceiuri de consum sanatoase, inclusiv prin exemplul propriu. Mancarea de tip fast-food, bogata in calorii, dar saraca in proteine, vitamine si minerale contribuie la dezvoltarea fizica deficitara a copiilor si poate duce la aparitia obezitatii, a diabetului si chiar a bolilor coronariene inca de la varste fragede. La fel ca si in cazul sucurilor acidulate, medicii sunt de parere ca mancarea de tip fast food trebuie sa nu fie prezenta in alimentatia copilului de pana la 12 ani.

 

1) Calculatorul in exces. Efectele sunt multiple si cat se poate de nocive: - afectiuni ale ochilor; - slabirea imunitatii si cresterea, pe termen lung, a riscului de cancer (din cauza expunerii prelungite la radiatii electromagnetice, in conditiile in care organismul copilului este mult mai sensibil ca cel al unui adult); - dezvoltarea deficitara a aptitudinilor de relationare cu cei din jur; - aparitia stresului si a depresiei infantile. Copiii ar trebui sa isi petreaca in fata calculatorului nu mai mult de 2 ore pe zi.