Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Nutritionistii bulgari cer interzicerea vanzarii de margarina in aceasta tara. Care este motivul?

Nutritionistii bulgari doresc interzicerea vanzarii de margarina in Bulgaria din cauza acizilor grasi trans pe care acest produs ii contine.

Expertii din cadrul Agentiei bulgare pentru siguranta alimentara sustin ca un consum constant de margarina este potential periculos deoarece grasimile trans sunt greu de digerat si incetinesc metabolismul, ceea ce poate provoca diverse boli, relateaza site-ul Novinite.com.

Margarina este un aliment foarte popular in Bulgaria datorita pretului sau mic comparativ cu cel al untului, si este deseori prezentata ca buna pentru copii si ca prevenind bolile cardiace.

In 2004, autoritatile din Danemarca au stabilit ca orice aliment ce contine mai mult de 2% grasimi trans este ilegal. Cei care incalcau legea riscau amenzi uriase si chiar pedeapsa cu inchisoarea.

Recent, Administratia americana pentru alimente si medicamente a decis ca uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai sunt considerate sigure pentru consum.

Grasimile trans sunt acizi grasi obtinuti prin hidrogenarea partiala a grasimilor vegetale (lichide), in scopul obtinerii unor grasimi saturate mai stabile (mai greu degradabile) si mai usor de manipulat (fiind solide).

Potrivit cercetarilor, grasimile trans reprezinta cel mai nociv tip de acizi grasi. Acestea degradeaza accelerat vasele sanguine, afecteaza inima si creierul, cresc riscul de boli cardiace grave, riscul de cancer si grabesc imbatranirea organismului.

Nu toata margarina contine grasimi trans. Margarinele de generatie noua au in compozitia lor cantitati relativ reduse de grasimi vegetale saturate (solide, obtinute din ulei de palmier printr-un proces in urma caruia nu rezulta acizi grasi trans) si uleiuri vegetale (grasimi sanatoase). Grasimile saturate din aceste margarine noi sunt nocive, dar mai putin periculoase decat grasimile trans.