Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Descopera Secretele fructelor de iulie

Luna lui cuptor este cum nu se poate mai darnica atunci cand vrem sa ne reumplem cosul cu fructe. Fructele de iulie sunt deopotriva gustoase si prietenoase cu organismul. Ele ne ofera - pe langa o gama larga si complexa de arome - saruri minerale vitale, antioxidanti si alte vitamine necesare bunei functionari a organismului.

Fiindca tentatia de a le consuma creste atunci cand stim cu adevarat si cat de sanatoase sunt, haideti sa le aflam secretele…

Pepene rosu. Pepenii copti natural apar in a doua jumatate a Lunii. Miezul de pepene rosu are aceasta culoare in principal gratie licopenului, un pigment din clasa carotenoidelor. Antioxidant redutabil, licopenul este un excelent protector al inimii si reduce riscul de dezvoltare a bolilor canceroase. De asemenea, consumul de pepene rosu ajuta la curatarea rinichilor si stimuleaza functia sexuala.

Pepene galben. Ca si fratele rosu (sau, daca vreti, verde), este si el plin de carotenoide numai bune pentru functionarea optima a organismului. Spre deosebire de pepenele rosu, insa, pigmentul cel mai bine reprezentat in pepenele galben este beta-carotenul. De aceea consumul de pepene galben stimuleaza vederea si incetineste procesele de imbatranire.

Atat pepenele rosu, cat si cel galben sunt alimente recomandate in curele de detoxifiere urmate in perioada iulie-august.

Piersicile. Cele nu prea dulci au o buna capacitate de a reface echilibrul electrolitic (mineral) in zilele mai calduroase de vara. Cele bine coapte si foarte dulci au un efect tonic mai rapid. Piersicile stimuleaza digestia si au efect antioxidant prin pro-vitamina A (beta-caroten) si vitamina C continute.

Caisele. Bogate in potasiu, in beta-caroten si in glucide, caisele sunt prietene de nadejde ale inimii. Combinatia specifica dintre zaharuri, fibre (in cantitati destul de ridicate) si apa le face sa aiba un efect laxativ moderat (care depinde, fireste, de gradul de coacere). Adevarata lor bogatie s-ar putea gasi in samburii amarui: amigdalina (vitamina B17) din acestia distruge - potrivit unor oameni de stiinta - in primul rand celulele canceroase. (Totusi, acidul cianhidric rezultat in urma descompunerii amigdalinei in organism este toxic nu doar pentru celulele bolnave, ci si pentru cele sanatoase.) Samburii de caise contin, in plus, si cantitati mici de arsenic (o alta toxina puternica).

Rosiile. Ca si pepenele rosu, sunt foarte bogate in licopen (el confera culoare rosiilor rosii). Rosiile contin si alti carotenoizi, plus vitamina C (mai prost reprezentata decat in citrice). Merita sa consumati si rosii crude, si rosii fierte/coapte: prin prepararea termica a rosiilor organismul va asimila mai usor pigmentii carotenoizi din ele (acesti pigmenti nu se distrug la temperatura ridicata), dar vitamina C se distruge. Liviu Deculescu