Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Cum sa... Cultivi rosii in ghiveci

Te-ai saturat de “gustul” apos-cartonat al “rosiilor” din magazine sau chiar de prin piete? Nu ai acces facil la rosiile “de tara”? Ei bine, exista inca speranta: iti poti creste propriile rosii!

De ce ai nevoie:

Rasaduri: Este necesar sa te asiguri ca rasadurile sunt de soi bun. Cel mai indicat este sa le obtii de la o persoana pe ale carei rosii le cunosti. Soiul trebuie sa dea rosii aromate si, in acelasi timp, sa fie unul de mici dimensiuni sau catarator (in cazul in care alegi un soi catarator, vei avea nevoie si de “pari” pentru ghivece).

Ghivece: Acestea trebuie sa fie ceva mai mari (in functie de soiul de rosii, dar nu mai mici de 6 litri), de preferinta din ceramica arsa ori lacuita. Ideal este ca ghiveciul pentru rosii sa aiba mai multe gauri de scurgere a apei iar pe fundul ghiveciului sa pui un strat relativ subtire de pietris.

Pamant: Pamantul negru-castaniu de campie (cernoziomul) este alegerea corecta pentru rosii. Pe de o parte, este preferabil sa folosesti pamant de gradina (nu pamant de flori, cumparat). Pe de alta parte, trebuie sa te asiguri ca pamantul este de calitate: nu are mucegai, nici larve/daunatori si nu este prea concentrat in nitrati (nu a fost imbogatit in mod excesiv cu ingrasaminte). Cand plantezi rasadul, ghiveciul ar trebui umplut cam ¾ cu pamant, apoi - odata cu dezvoltarea plantei - adaugat cate putin pamant.

Ingrasamant: Adauga cate putin ingrasamant o data la 12-14 zile. Din momentul in care planta nu mai face flori, opreste hranirea cu fertilizant. Foloseste doar compost (ingrasamant natural, organic). Balegarul nu trebuie introdus in componenta ingrasamantului pentru legumele cultivate la ghiveci (avand in vedere cantitatea relativ mica de pamant, poate fi prea puternic).

Lumina: Rosiile trebuie sa beneficieze de lumina naturala minimum 8 ore pe zi (nu te descuraja, asta este posibil chiar si intr-un balcon inchis daca ai geamuri mari si alegi bine locul pentru rosii).

Aerisire: Rosiile prefera sa aiba parte zilnic si de circulatie a aerului, asa ca - daca le cultivi intr-un balcon inchis - este bine sa tii geamurile deschise (e suficient si vertical) macar cateva ore pe zi.

Cand plantezi rasadurile in ghiveci? La finele lunii aprilie in cazul soiurilor comune, de vara (intre 20 si 30 aprilie este perioada optima).

Cat si cum uzi rosiile? Rosiile trebuie udate zilnic (dimineata sau seara) din abundenta, dar fara ca apa sa balteasca. Daca sunt in bataia soarelui cand le uzi, este preferabil ca apa sa nu atinga planta (nicio parte a sa). Urmareste permanent pamantul, astfel incat sa eviti mucegairea.

Copilirea si curatarea rosiilor Toate soiurile trebuie permanent curatate de frunzele care se ingalbenesc. Soiurile pitice si “tufis” trebuie copilite mai putin sau deloc (copilirea inseamna indepartarea lastarilor neproductivi, secundari), in vreme ce alte soiuri se cer copilite in mod regulat (dar nu excesiv) pe masura ce rosiile cresc, astfel incat planta sa-si canalizeze resursele pe dezvoltarea fructelor.

Cum culegi rosiile? Pe masura ce fructele devin suficient de coapte, culege-le (nu lasa o rosie coapta neculeasa nici macar o zi), astfel incat planta sa poata hrani cat mai bine fructele tinere, inca necoapte, si sa nu se ingreuneze de rod.

Succes!

Liviu Deculescu