Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Chimicala interzisa, folosita pe scara larga la coacerea rosiilor

Conform unei investigatii desfasurate de „Romania Libera”, multi dintre legumicultorii romani folosesc pentru coacerea rapida a rosiilor o substanta chimica Interzisa in Romania.

Substanta, denumita Ethrel, devine extrem de periculoasa atunci cand este folosita in exces sau cand intre momentul culegerii rosiilor coapte cu ajutorul sau si cel al consumarii lor este lasat un interval mai mic de 10 zile.

Reporterii „Romania Libera” au reusit sa isi procure usor substanta, desi reglementarile privitoare la aceasta sunt stricte. Acestia au avut nevoie de doar 3 zile pentru a transforma o rosie cruda, abia crescuta, intr-una „tocmai buna” de pus pe tarabe.

Conform Romania Libera, „legumicultorii cumpara la liber Ethrel si il arunca pe rosii fara nici un discernamant si fara sa respecte indicatiile producatorului, punand astfel in pericol sanatatea consumatorilor”.

Cum putem recunoaste rosiile coapte cu Ethrel? Acestea, desi rosii la exterior, au aspect verzui (necopt) la interior, textura mai tare si gust de necopt.

Ethrelul este interzis in numeroase tari. Uniunea Europeana permite ca in legumele care se vand pe teritoriul sau se se gaseasca o cantitate infima din aceasta substanta, respectiv maximum 0.5 parti la un milion dintr-un litru. Una dintre putinele tari in care Ethrelul a fost declarat sigur este Vietnamul.

Cat de toxic este Ethrelul? Nediluat, Ethrelul este un coroziv puternic si poate cauza rani grave ale ochilor. Substanta provoaca arsuri ale pielii si ale tesutului membranelor mucoase, iritatie gastro-intestinala.

Sursa: Romania Libera