Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Becurile economice ne pot ucide?

Becurile economice fluorescente au devenit in ultimii ani din ce in ce mai cautate datorita costurilor mai mici cu electricitatea pe care acestea le permit. Oamenii de stiinta ne atrag atentia, insa, ca ele ne pun sanatatea si viata in pericol. Concret, un studiu nou avertizeaza ca becurile fluorescente emit un nivel ridicat de radiatii ultraviolete si, astfel, cresc riscul de aparitie a cancerului de piele.

Cercetarea a fost intreprinsa de oamenii de stiinta de la Stony Brook University, din New York. Acestia au masurat cantitatea de radiatii UV si au analizat “invelisul” de substanta luminiscenta al becurilor. In plus, ei au comparat efectele becurilor economice fluorescente asupra celulelor pielii umane cu efectele produse de becurile normale, incandescente. Rezultatele au scos la iveala ca din fiecare bec fluorescent studiat substanta luminiscenta emite radiatii care afecteaza pielea umana. Pe de alta parte, lumina becurilor incandescente normale s-a dovedit a nu avea efecte nocive.

„Rezultatele au aratat ca ele pot initia distrugerea celulelor”, a afirmat unul dintre autorii studiului,  Marcia Simon. „De asemenea, pot determina aparitia cancerului de piele in forma sa mortala, si anume melanom”, a adaugat Rebecca Tung.

In plus, oamenii de stiinta considera ca aceste becuri - in cazurile in care nu provoaca boala canceroasa - pot sa cauzeze imbatranirea prematura a pielii.

Becurile economice incandescente pot sa contina mercur, element chimic asociat cu probleme grave de sanatate, precum leziuni ale nervilor. Variantele considerate, cel putin deocamdata, sigure pentru sanatate sunt becurile incandescente normale si becurile cu LED.