Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

7 lucruri interesante despre apa

Astazi, 22 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Noi am considerat ca un mod foarte potrivit de a puncta aceasta zi este sa va prezentam o serie de lucruri cu adevarat interesante despre “banala”, dar indispensabila apa.

1) Densitatea maxima a apei pure este atinsa la temperature de 4 grade Celsius. (Asadar, apa aproape de punctul de inghet este mai putin densa decat cea la 4 grade.)

2) Apa, diabetul si bolile cardiovasculare. Consumul de apa in cantitati suficiente (fara a lasa setea sa devina deranjanta) reduce riscul aparitiei diabetului si a bolilor cardiovasculare. De asemenea, diabeticii care beau destula apa isi mentin mai usor boala sub control.

3) Cand devine riscanta pierderea de apa din organism? Cand s-a pierdut apa intr-un procent de minimum 12% din masa corporala, omul este in pericol de moarte (nu mai poate fi stabilizat fara ajutor medical). Acest procent critic are valoare de medie, el inregistrand unele diferente de la o persoana la alta.

4) Care este cea mai buna apa de consumat dupa sport? Apa minerala plata (neacidulata) este cea mai indicata. Alegeti, de preferinta, o apa bogata in minerale, dar cu un continut echilibrat al acestora.

5) Cat de sanatos este sa bem apa distilata? Aceasta hidrateaza, dar nu ne ofera sarurile minerale esentiale vietii. Este drept ca hrana constituie si ea o sursa importanta de minerale, dar mineralele din mancare trebuie completate cu cele din apa. Asadar, chiar si apa potabila de la reteaua publica este mai sanatoasa decat cea distilata.

6) 2 litri de apa pe zi reprezinta o necesitate? Cantitatea necesara variaza mult in functie de numerosi factori: masa corporala, efort depus, temperatura, aport specific de saruri minerale etc. Totusi, in general, necesarul de apa pentru organismul unui adult este mai mare sau egal cu 2 litri pe zi. “Regula” este sa beti apa inainte ca setea sa devina intensa.

7) Procentul de apa din pomi si copaci variaza mult in functie de anotimp, atingand - in zona temperata - un maxim in prima jumatate a lui aprilie si un minim in cursul lunii ianuarie (pentru ani normali din punct de vedere meteorologic).

Liviu Deculescu