Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

12 Pasi ca sa previi cancerul

Declansarea cancerului are loc atunci cand celulele canceroase - produse continuu si prezente tot timpul in organism - ajung sa se inmulteasca rapid, necontrolat, depasind capacitatea sistemului imunitar (care reuseste sa identifice si sa distruga o parte dintre celulele canceroase) de a le tine sub control. Mecanismele care conduc la accelerarea rapida a inmultirii celulelor canceroase, creand dezechilibrul, sunt inca insuficient intelese. Cu toate acestea, oncologii considera ca factorii de risc in declansarea bolilor canceroase sunt bine cunoscuti, fara a mai exista dubii ori a mai fi asteptate surprize mari in aceasta zona. Dintre factorii de risc, doar 2 ies din puterea noastra de control: factorul genetic si varsta. Ceilalti factori depind de noi si contribuie major - intr-un procent de peste 70%, conform specialistilor - la declansarea sau, dimpotriva, la impiedicarea declansarii cancerului.

Ce ai de facut ca sa minimizezi riscul de cancer? 1) Renunta la tigari/Nu te apuca de fumat. Fumul lor contine un numar mare de compusi toxici (de ordinul miilor) iar acestia sunt prezenti in concentratii mari. Daca gasesti placere in tutun, tine cont ca, pentru satisfacerea sa, poti fi “nevoit(a)” sa renunti definitiv la toate celelalte placeri si bucurii pe care viata ti le ofera. 2) Elimina prajelile din alimentatie. Pare dificil, dar de fapt este foarte usor: hraneste-ti nevoia de grasimi consumand uleiuri extra-virgine in stare cruda. Mancarea gatita (preparata termic) trebuie sa contina cat mai putina grasime (sau chiar deloc) si sa fie obtinuta prin fierbere in apa sau la aburi. Grasimile supuse temperaturilor inalte (grasimi trans) reprezinta un factor cancerigen aproape la fel de nociv ca si fumul de tigara! 3) Raportul dintre timpul pe care il petreci in aer (cat mai) curat si cel petrecut in mediu poluat trebuie sa fie cat mai mare. Acesta reprezinta un element esential in prevenirea cancerului, insa, din pacate, mult prea putin cunoscut. Locuri in care sa “evadezi” cat mai des daca stai intr-un oras poluat: parcurile, zonele verzi din apropierea orasului (fara mici la gratar), “casa de la tara” (daca exista), muntele (mai ales daca este aproape). 4) Consuma antioxidanti in cantitati ridicate si, foarte important, din surse variate. Alimente bogate in antioxidanti: catina, fructe de padure, usturoi, ceapa, citrice, rosii, struguri, varza rosie, ceai verde, oregano, rozmarin, oua etc. 5) Fereste-te de infectii (si de boli de natura infectioasa). Daca au aparut, trateaza-le rapid si eficient. Infectiile sunt principalele responsabile pentru 18-25% din numarul imbolnavirilor de cancer (procentul nu poate fi estimat précis; sunt specialisti care vorbesc chiar despre procente superioare - de exemplu Harald zur Hausen, laureat Nobel pentru medicina in 2008). 6) Fa sport si alege - in general vorbind - un stil de viata activ. Miscarea stimuleaza imunitatea, ajuta la prevenirea obezitatii si reduce nivelul de stres. Obezitatea si stresul reprezinta factori de risc pentru bolile de cancer. 7) Evita excesele alimentare si adopta o dieta bogata in fibre (le obtii din legume, fructe, cereale integrale). 8) Fii retinut(a) in privinta consumului de carbohidrati rapizi (produse cu indice glicemic mare - bere, zahar, faina alba, orez „alb” (orezul comun, decorticat), cartofi etc.), de grasimi saturate (grasimi animale, mai putin cele din pestele oceanic) si de alcool. Carbohidratii rapizi sunt asociati nu doar cu diabetul, ci si cu bolile canceroase! 9) Evita, pe cat poti, stresul puternic si/sau de lunga durata: acesta duce la dezechilibre hormonale de natura nu doar sa creasca tensiunea arteriala, ci sa ridice si concentratia de toxine din organism, facilitand inmultirea celulelor canceroase. 10) Expune-te cat mai putin timp radiatiilor electromagnetice ale aparaturii electronice. Desi nu este dovedit in mod cert, este aproape sigur - potrivit cercetatorilor - ca acestea cresc riscul de cancer. 11) Nu consuma niciodata alimente mucegaite: mucegaiurile sunt, in general, puternic cancerigene. 12) Un sfat "de vara": Soarele este bun, dar cu moderatie. Expunerea pe timp indelungat si/sau in intervalul 10,00 – 16,00 afecteaza grav pielea. Cancerul de piele are trendul ascendent cel mai rapid dintre toate tipurile de cancer, in ultimii ani. Examineaza-ti pielea si fii atent(a), in general, la semnalele pe care organismul ti le transmite. Daca ai suspiciuni, mergi la control oricat de mici ar fi ele.

Liviu Deculescu