Nu ai nici un produs in cos.

Intra in

Reteta Zilei: Shaorma de casa

Reteta Zilei: Shaorma de casa
Durata de utilizare gatit : Informatie nedisponibila
Timp de preparare : Informatie nedisponibila
In total : 20
Ingrediente:
  • 400 grame de pulpe de pui dezosate, fara piele (sau piept de pui);
  • 2 lipii mari (de preferinta din faina integrala);
  • o jumatate de cana de chefir (120-130 ml);
  • 2-4 catei de usturoi, in functie de marime (tocati fin);
  • 2 cani de varza rosie tocata;
  • o cana de castravete murat tocat;
  • 2 rosii medii;
  • o ceapa medie;
  • patrunjel verde, oregano, chimion, piper negru macinat, boia iute, sare, zeama de lamaie (dupa gust; este de preferat sa folositi mai multe condimente, dar fiecare in cantitate mai mica);
  • ulei extra-virgin de masline.
  • Mod de preparare:

    Ne place shaorma. Atat de mult, incat multi sunt gata sa faca sacrificii nu doar la capitolul silueta, ci chiar la cel al sanatatii pentru gustul ei. Conform statisticilor, romanii consuma, in medie, 230.000 de shaorme pe zi.

    Shaorma poate fi un preparat nu doar delicios, ci si sanatos. Din pacate, sansele ca shaorma de la shaormerii sa fie sanatoasa sunt mici, chiar si daca o comandam fara cartofi prajiti si fara maioneza.

    Dincolo de cartofi si de maioneza (care, in mod cert, sunt nesanatoase), problemele care apar de obicei tin de calitatea prepararii carnii si de calitatea ingredientelor. In scopul maximizarii profitului, shaormele trebuie - fireste - sa poata fi preparate in numar cat mai mare pe unitatea de timp. De aici vine neajunsul cel mai des intalnit: carnea prost facuta. Aceasta suprasolicita stomacul si poate cauza toxiinfectii. In plus, ingredientele sunt alese - in general - dupa criteriul pretului cel mai mic. De aceea, carnea poate fi de calitate mai proasta si aproape de limita termenului de valabilitate. Alta categorie de ingrediente care are clar de suferit de pe urma necesitatii minimizarii costurilor este reprezentata de muraturi (in speta castraveti).

    Alternativa mai gustoasa si, cel mai important, sanatoasa a shaormei din comert este shaorma de casa.

    Sfaturi pentru preparare: Incalziti putin lipia intr-o tigaie neaderenta, fara sa ungeti tigaia cu ulei. In schimb, stropiti lipia cu putin ulei extra-virgin de masline. Preparati pulpele la gratar si taiati-le in cubulete. Incorporati usturoiul, ceapa taiata si condimentele in chefir. Dati si cubuletele de pui cu boia, piper si sare. Amestecati apoi acest mix cu varza, castravetii, rosiile si carnea taiate.

    Ati obtinut o shaorma al carei gust il “bate” pe cel al oricarei shaorme din comert. In plus, este cu adevarat nutritiva si sanatoasa.

    Pofta Buna!

    Liviu Deculescu

    Autor : Delimano